Enya är en glad liten tjej född på julafton 2007.

Hon är väldigt förtjust i människor och hälsar glatt på både vänner och totala främlingar vi möter på gatan - vilket i och för sig är väldigt trevligt - men vi försöker lära henne att bara hälsa på dem vi ger tillåtelse till. Med varierande framgång, eftersom hon är väldigt kelsjuk och gärna vill krypa upp i knät på både oss och vem som helst som ägnar henne lite uppmärksamhet.

Hon är nyfiken och framåt, och är överhuvudtaget inte särskilt lättskrämd som det verkar, utan undersöker gärna allt möjligt hon stöter på som verkar lite nytt och annorlunda för henne. Hon har ett stort aktivitetsbehov, och gör vad hon kan för att få uppmärksamhet från oss eller pinschrarna, men är ingen intresserad så sysselsätter hon sig själv energiskt med vad hon kommer på. Samtidigt verkar hon vara lugn och trygg i sig själv, och lägger sig ner och kopplar av om hon blir lämnad hemma eller i bilen.

Hon är också uppmärksam och läraktig, och verkar tycka att det är roligt att träna och lära sig nya saker, så förhoppningen finns att det ska hålla i sig och att hon ska bli en bra lydnadshund. Vi har också redan tränat lite enkla valpspår med henne, och hon spårar på mycket bra och med stort intresse. Hon har också ett stort föremålsintresse, och bär gärna omkring på saker i munnen, samt kommer spontant och avlämnar apportbocken om man rullar iväg den åt henne. Så grunderna verkar goda!

Dock finns det en nackdel med läraktigheten, och det är att hon precis lika fort lär sig ofog - och liten tuffing som hon är så tar hon inte alltid åt sig av en tillrättavisning, utan är genast där och gör samma sak igen - ibland flera gånger på rad. Så det är något som vi nog kommer att få jobba en del med...

En rolig och framåt liten tjej som vi hoppas en hel del på inför framtiden!