Enya har egentligen varit påtänkt ända sedan våren 2003...

Efter att Gere hade lämnat oss hösten -02, så gick det ungefär ett halvår innan jag började fundera på nästa rottweiler. Så våren 2003 pratade jag en hel del med Gun på Faunus kennel, och det visade sig att Geres 3/4-syster Pippi (samma far som Gere, och mödrarna är halvsystrar) skulle paras med Faunus Ursus någon gång under våren/sommaren -03. Det kändes roligt att det eventuellt skulle finnas möjlighet till en valp med så nära släktskap till Gere, så jag ställde mig genast i kö för en valp efter Pippi.

Tyvärr gick Pippi tom - vilket så småningom slutade med att Pippi själv flyttade hem till oss istället hösten 2003 - och planerna på ny valp lades tillfälligt på is. Men eftersom Pippi redan var lite äldre när hon kom till oss, så fortsatte jag ändå att hålla ögonen öppna efter intressanta valpkullar.

När Pippi sedan hade passerat sin elvaårsdag och inte orkade fullt lika mycket som förr, så började jag till sist lite mer aktivt att se mig om efter möjligheterna till en ny liten rottweilervalp som skulle kunna efterträda Pippi den dag hon blev för gammal för att arbeta. Jag var bland annat mycket intresserad av eventuella parningar hos Sara Awander på Ranchen's kennel, som ju hade haft Pippis bror Faunus Poseidon (Kenzo) och som har kvar ett par döttrar efter honom vilka för linjerna vidare.

Så gick Pippi bort sommaren 2007, och jag kände då att jag inte ville vänta alltför länge med att skaffa en ny liten valp. Vid samtal med Gun på Faunus kennel så visade det sig att Faunus Xara (Bobban) skulle paras igen (hon gick tom första gången) - och eftersom Bobban är en tik som jag känner väl eftersom jag har haft henne och hennes fodervärd Marlene dels på tjänstehundsutbildning och dels på övningar efter dess, så visste jag att detta var en kull som jag var intresserad av. Bobban är en aktiv, social, och mycket arbetsvillig tik med framåtanda och en hel del egen vilja - och som dessutom har ett utseende som jag tycker om. Så en valp efter henne skulle absolut kännas rätt.

Bobban parades med Falco V H Falconsnest - en ung hane med intressant stamtavla - och resultatet blev tio fina valpar (fyra hanar och sex tikar) födda på julafton 2007.

Vi hade velat lite fram och tillbaka om vi skulle ta en hane eller en tik, men efter lite vägande för- och nackdelar mot varandra så bestämde vi oss för en tik. Jag var uppe hos Gun den 2:a februari och tittade på valparna, och de såg verkligen fina ut allihop - pigga, aktiva, och framåt. Jag hade ingen möjlighet att kunna välja ut en av valparna redan då, utan det slutade med att jag överlät åt Gun och Micke att välja ut ett par tikvalpar som de trodde kunde passa oss, så skulle vi försöka välja mellan dessa när vi kom upp nästa gång för att hämta valpen.

Det var minst lika svårt att välja när vi kom upp nästa gång i slutet av februari. Alla valparna hade utvecklats fint, och de två tikvalparna som Gun hade plockat ut åt oss att välja mellan var verkligen enormt fina båda två. Men till slut valde vi den ena av tjejerna på hennes fina huvud och uttrycket i ögonen, och det visade sig vara Faunus Fenja.

Och efterlängtade lilla Enya fick följa med oss hem!